• Showband Corio Heerlen

  • Wedstrijden Rodahal

  • WMC Kerkrade 6 t/m 30 juli 2017

  • Parkstad Limburg Stadion

  • De Rodahal

Taal

Login Formulier

Het Parkstad Limburg Stadion is een voetbalstadion in de gemeente Kerkrade dat in 2000 werd geopend en een capaciteit heeft van 19.200 overdekte zitplaatsen, 2500 business seats en 24 skyboxen. Het stadion is gelegen in het gelijknamige gebied, dat een samenwerkingsverband is tussen zeven Limburgse gemeenten. Het is voornamelijk bekend als thuisstadion van Roda JC sinds het seizoen 2000/01, maar is ook in gebruik voor concerten en één maal in de 4 jaar wordt het stadion 4 weekende gebruikt voor het WMC. Daarvoor speelde Roda JC haar wedstrijden op het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide.

De eerste officiële wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion was een eredivisiewedstrijd tussen Roda JC en FC Twente, die eindigde in een 2-2 gelijkspel. In 2005 werd in het stadion de openingwedstrijd en een halve finale gespeeld van het Wereldkampioenschap voetbal onder 20.

Naamgeving
Het Parkstad Limburg Stadion dankt haar naam aan de regio waar het is gebouwd, Parkstad. Het Parkstad Limburg Stadion werd voor een deel betaald door de gemeentes Kerkrade en Heerlen.

Tribunes
De Noord Tribune is de hoofdtribune van het Stadion, hierop zijn alle skyboxen en VIP-Lounge's te vinden. Op de Oost Tribune is onderandere het uitvak voor de bezoekende ploegen. Op de Zuid Tribune, is na het overlijden van oud Roda-speler Theo Pickeé, de Theo Pickeé-Tribune heet, zijn in de hoeken de gezinstribune's gevestigd. En op de West Tribune, die na de degradatie in het seizoen 2013/14 de Koempel-Tribune heet vanwege de grote steun van de fans, is de 'Harde Kern' (West Side Ultra's) van Roda JC gevestigd.

De plannen
Al tijdens het seizoen 1993/1994 liep Roda JC> rond met het idee voor het realiseren van een nieuw voetbalstadion. Vooralsnog bleef het echter bij dagdromen en voordat dit gerealiseerd kon worden was Roda JC weer enkele jaren verder.

In eerste instantie dacht Roda JC een nieuw stadion te kunnen bouwen aan de start van het seizoen 1996/1997. Zover kwam het echter niet. Na onenigheid tussen Kerkrade en Heerlen over de locatie van het stadion (Heerlen wilde graag het stadion van Roda JC binnen haar gemeentegrenzen), moest Roda JC haar wedstrijden blijven spelen op Sportpark Kaalheide, dat echter niet meer voldeed aan de moderne eisen.

Roda JC's berekening ging in eerste instantie uit van een stadion met 14.000 overdekte zitplaatsen en enkele honderden staanplaatsen. Uiteindelijk is het hier dus nooit van gekomen. Doordat Heerlen Roda JC graag in Heerlen zag gehuisvest hield die de bouw van het stadion tegen, waardoor Roda JC geen bouwvergunning kreeg.

De bouw
In 1998 krijgt Roda JC dan eindelijk toch groen licht. Bekend is dan al geworden dat Roda JC haar wedstrijden in de toekomst op het industrieterrein De Locht zal gaan spelen. Toch tekenen de bezwaarmakers weer beroep aan wanneer de bouw, eind 1998, eindelijk lijkt te kunnen beginnen. Weer wordt alles uitgesteld, waarna duidelijk wordt dat een bouwmarkt (Hornbach) bij het nieuwe stadion gewenst zou zijn. Nadat stemming plaatsvond in 1999, mag Roda JC in juni 1999 (zes jaar nadat de eerste plannen van de grond kwamen) eindelijk beginnen aan haar lang verwachtte droom.

Uiteindelijk begint Roda JC pas in september 1999 met het in de grond slaan van de eerste palen. Het nieuwe stadion wordt sindsdien gedragen door 852 palen. Eén maand later kan Roda JC met trots terugkijken wanneer alle palen voor de bouw van het stadion zijn geplaatst. De organisatie Roda JC gaat er dan ook van uit dat begin seizoen 2000/01 kan worden afgetrapt in het nieuwe stadion.

Bekend is dan al dat het stadion zal beschikken over 20.000 plaatsen. De naam van het stadion werd bekend in februari 2000: het Parkstad Limburg Stadion. Roda JC haalt haar doelstelling en op 15 augustus 2000 komt Roda JC's droom dan eindelijk uit: de opening van het nieuwe voetbalstadion is bewerkstelligd.

Gebouwen
Het Parkstad Limburg Stadion heeft aan elke tribune een aanbouw. In de aanbouw van de Noord-Tribune bevinden zich onder andere de vergaderzalen, de fanshop en de kleedkamers van Roda JC. Aan de Oost-Tribune is een aanbouw, waar MIXX, en spoedig ook een Albert-Heijn XL gevestigd zijn. Op de West-Tribune zijn onder andere Wiertz Personeelsdiensten en Basic Fit gevestigd. Op de Zuid-Tribune is een hotel gebouwd, dat in augustus 2008 klaar moet zijn voor gebruik. Daarmee hebben, acht jaar na de bouw van het stadion, alle tribunes een aanbouw.

Het hotel gelegen aan de zuidkant is helemaal klaar. Sinds maart 2010 heeft het Golden Tulip Hotel in dit gebouw zijn deuren geopend.