• Showband Corio Heerlen

 • Wedstrijden Rodahal

 • WMC Kerkrade 6 t/m 30 juli 2017

 • Parkstad Limburg Stadion

 • De Rodahal

Taal

Login Formulier

De leden van de Vrienden van het WMC hebben in de vergadering van 5 juli 2008 Johan de Meij benoemde tot persoon van verdienste. Zijn installatie heeft plaatsvinden op 1 augustus 2009 gedurende het WMC.

Laudatio,

Dames en Heren, Muziekliefhebbers,
Als voorzitter van de Vereniging Vrienden van het WMC wil ik, graag het woord richten tot musicus en componist Johan de Meij. Naast mij ziet u onze secretaris de heer mr. Piet van Oort.
Het is een traditie van de Vrienden van het WMC om tijdens een WMC hier in de onlangs fraai vernieuwde Rodahal een musicus met bijzondere verdiensten voor de HaFaBra sector te eren.

Geachte Johan de Meij, mevrouw de Meij, muziekvrienden binnen en buiten het WMC.

Johan de Meij is een musicus in hart en nieren, met vele kwaliteiten. Een viertal facetten, musicus/trombonist, dirigent, jurylid en gastdocent maar bovenal componist, zal ik belichten.

1. Musicus/trombonist
Geboren in het begin van de vijftiger jaren (1953) van de vorige eeuw in Voorburg, gold zijn voorliefde uiteindelijk de trombone of was het toch de euphonium?
Johan de Meij speelde in Voorburg als vijftien jarige trombone in de Harmonie Forum Hadriani.
Daarmee was de toon in zijn leven gezet. In die tijd (1968) studeerde hij trombone bij Anner Bijlsma sr. en euphonium bij Piet van Dijk.
Johan De Meij speelde wat later in het fanfareorkest Trompetterkorps der Cavalerie (1976) in Amersfoort en in de Amsterdamse Politiekapel (1977).
Aanvankelijk studeerde Johan De Meij vooralsnog met succes pedagogiek, bedacht zich daarna! en studeerde vanaf 1978 trombone en directie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij ondermeer Arthur Moore, solotrombonist en Rocus van Yperen en Jan van Ossenbruggen.

Als trombonist heeft Johan De Meij opgetreden met vele orkesten onder meer: Het Nederlands Blazers Ensemble, The Amsterdam Wind Orchestra, Het Haags Koper Ensemble, The Dutch Brass Sextet, Amsterdams trombone kwartet en Orkest de Volharding, met deze laatste in 2001 ook tijdens het WMC in Kerkrade.

2. Dirigent
Als dirigent heeft Johan de Meij een grote staat van dienst opgebouwd.

 • De Meij dirigeerde in Nederland bij vele Nederlandse militaire orkesten:
  Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Militaire Kapel, Johan Willem Friso Kapel.
 • Daarnaast dirigeerde Johan de Meij bij Brass Band Rijnmond Rotterdam en het Nederlands Theater Orkest.
 • In het buitenland is Johan de Meij als dirigent buitengewoon actief. Hij dirigeerde in alle uithoeken van de wereld. Ik geef daarvan een selectieve staalkaart:
  • Harmonieorkest van het Lemmens Instituut, Leuven (België);
  • Landesblasorchester Baden- Württemberg en
  • Bläserfilharmonie Südwest (Duitsland);
  • Societat Musical La Artistica Buñol,
  • Banda Municipal de Santa Cruz-Tenerife en
  • Orquestra de Vents Filharmonica (Spanje);
  • The Danish Concert Band ( Denemarken);
  • The Peabody Conservatory Wind Ensemble, Baltimore, (USA);
  • The Osaka Municpal Symphonic Band (Japan);
  • Banda Sinfonica Municipal de Sao Paulo (Brazilië).

Er zijn er veel meer te noemen.

3. Jurylid, en gastdocent

Johan de Meij is zoals gezegd internationaal een veelgevraagd dirigent, maar daarnaast ook als jurylid en gastdocent en hij trad daarbij op in vele Europese landen en in Japan, Singapore, Brazilië en Amerika. Daardoor is Johan de Meij mede in staat een adviserende en muzikale stempel te drukken op de ontwikkeling en promotie van de Nederlandse blaasmuziek in het buitenland. Immers zeer veel van zijn composities staan daarbij veelvuldig op de lessenaars. Op die manier is Johan de Meij telken male een ambassadeur en representant van het Nederlandse compositorische cultuurgoed.
Bovenal is Johan de Meij bekend als vooraanstaand componist.

4. Componist
Johan de Meij schreef zeer vele arrangementen en composities voor harmonie- en fanfareorkesten, waaronder een 65-tal waarmee hij een grote bijdrage levert aan de promotie van de serieuze blaasmuziek in deze sector.
Ook vandaag nog waren twee werken, Extreme make over en Evolution van zijn hand hier in de Rodahal te beluisteren.
Met zijn eerste symfonie The Lord of the Rings (1984-1988) oogstte Johan de Meij in binnen- en buitenland zeer veel succes.
Ook in de symfonische wereld is dit werk met groot enthousiasme ontvangen en gespeeld.

Deze symfonie is gebaseerd op motieven uit de gelijknamige roman van J.R.R. Tolkien en werd onder meer op CD gezet door de Koninklijke Militaire Kapel o.l.v. Pierre Kuypers.
Dit werk behoort wereldwijd tot de meest gespeelde composities voor harmonieorkest.
Johan de Meij verwierf door deze compositie een definitieve internationale reputatie als arrangeur en componist van werken voor blazers, vooral voor Harmonie- en fanfareorkesten.

Op dit werk The Lord of the Rings willen betere blaasorkesten hun krachten graag botvieren. Het is geweldige muziek, een feest om mee te beleven. Zeker niet vernieuwend, maar de muziek van De Meij is romantisch, vaak opzwepend. De Meij bekoort en maakt indruk met mooie melodieën, pakkende ritmen, fraaie instrumentatie. De Meij's grote voorbeelden zijn Puccini, Stravinsky en Prokofief, dat laat hij duidelijk horen.

Zijn oeuvre omvat naast eerder genoemde eigen composities ook symfonische transcripties en bewerkingen van filmmuziek en musicals.
Het werk van Johan de Meij is vele malen onderscheiden.
Zijn eerste Symphony The Lord of the Rings werd in 1989 onderscheiden met de prestigieuze Amerikaanse Sudler Composition Award.
Zijn compositie voor cello en orkest Casanova (1999) werd bekroond met een eerste prijs in een Internationale Compositiewedstrijd van Corciano en een recenter werk The Red Tower (2000) werd onderscheiden met de Oman International Composition Prize. Tot slot werd ook Planeth Earth (2006) in 2006 in Corciano onderscheiden.
Niet onvermeld mag blijven zijn prachtige T-Bone concerto (1996) voor trombone en harmonieorkest.
In november 2007 werd aan Johan De Meij de Nederlandse Blaasmuziekprijs uitgereikt in de Rodahal te Kerkrade voor zijn jarenlange verdiensten voor de blaasmuzieksector.

Het oeuvre van Johan de Meij is breed en maakt Johan de Meij tot een zeer productief en tevens ook veelzijdig bewerker en de meest succesvolle hedendaagse componist in de HAFABRA sector.
Orkestraties (4), Film- en Musicalarrangementen (20 Ha/Fa/Bra), Entertainment arrangementen (7 Ha/Fa), Orkestraties voor Hafabra (33 Ha/Fa), bewerkingen vanuit de klassiek muziek (32 Ha/Fa) Begeleiding Vocale muziek (4 Ha), Begeleiding instrumentale muziek (6), Symfonische bewerkingen/composities (6) omvatten zijn oeuvre.
The Lord of the Rings, Planeth Earth, Casanova, The big Apple, en Klezmer classics zijn ook voor symfonieorkest gearrangeerd.

Eerder in 2005 werd De Meij benoemd tot ambassadeur van het WMC.
Voor het 16e WMC schreef Johan de Meij het verplichte werk voor 2e Divisie Harmonie, Dutch Masters Suite. Hij sloeg daarmee voor een international podium een brug tussen de geroemde Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw en de huidige Nederlandse blaasmuziek.
Johan de Meij is met zijn composities een promotor van de Nederlandse blaasmuziek over de gehele wereld en hij is tevens een vervent promotor van het WMC in het algemeen.
Overzien we zijn agenda op internet dan wordt wereldwijd zijn muziek gespeeld.
Zijn werken prijken reeds op maar liefst 215 CD’s.

De Vrienden van het WMC komen gebaseerd op het bovengenoemde tot de volgende overwegingen:

 1. Johan de Meij geniet grote nationale en internationale reputatie en bekendheid in het vakgebied muziek voor Harmonie en Fanfare;
 2. Johan de Meij geniet grote internationale reputatie als arrangeur en componist van werken voor blazers, van vooral Harmonie- en Fanfareorkesten.
 3. Johan de Meij is met zijn composities EN BEWERKINGEN een groot promotor van verantwoorde blaasmuziek in de gehele muziekwereld en heeft door zijn composities een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van verantwoorde maar ook speelbare muziek voor Harmonie en Fanfare.
 4. Johan de Meij beschikt over uitstekende pedagogische en muzikale talenten die hij al meer dan 30 jaar ten behoeve van bovenal de Harmonie- en Fanfare sector OVERAL TER WERELD indrukwekkend inzet.
 5. Johan de Meij is heden ten dage een buitengewoon meest succesvolle representant en waardevolle ambassadeur van de blaasmuziek voor Harmonie en Fanfare als Nederlands cultuurgoed.
 6. Johan de Meij heeft last but not least grote affiniteit met de amateur blaasmuzieksector.

De Vrienden van het WMC willen Johan de Meij hier in het Walhalla van de blaasmuziek danken en huldigen voor deze verdiensten met betrekking tot de HaFaBra-sector.
Speciale dank gaat naar u uit voor composities van uw hand die tijdens een aantal WMC’s zijn gespeeld waarvan de toehoorders en de Vrienden van het WMC hebben genoten.
Wij hebben zeer veel waardering voor uw werk.

Met algemene stemmen hebben de Vrienden van het WMC in hun vergadering van 5 juli 2008 besloten Johan de Meij te benoemen tot persoon van verdienste van de Vereniging Vrienden van het WMC. Van harte proficiat!
Heer de Meij mag ik u verzoeken naar voren te komen om dit fraaie bronzen beeldje gemaakt door edelsmid Bert Kreijen uit Kerkrade voortstellende "Beweging", de oorkonde en onze felicitaties in ontvangst te nemen.
Bloemen zijn er voor mevrouw De Meij die speciaal vanuit New York naar Kerkrade is overgekomen en hier vooraan in de Rodahal aanwezig is. U deelt mede in de hulde.

Kerkrade/Boxmeer 1 augustus 2009. Rodahal 16.30 uur.
Mr. W.B.J. Goossens, Voorzitter Vrienden van het WMC

www.johandemeij.com